Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rady a proroctví krále Šalamouna II.

Je to tisíce let, a jakoby to bylo včera, vztah dětí a rodičů, neopakovatelně opakovatelný děj, kdy děti přerostou své rodiče a ...

„Táto, tak mi toho koně dej, a já ti ukážu, jak se na něm jezdí. Ty na něm uháníš příliš pomalu, copak nevidíš, že ti ostatní ujíždí?“ Dí mladíček synek svému otci, který je v nejlepších letech a má dobrého koně na kterém vždy odjíždí do světa obstarat rodinu. Kůň je dobrý, statný a má šanci jet i rychleji, ale otec ví že má kůň slabiny a není rychlostní kůň a tak koně synkovi předat nemíní. „Nemohu ti jej dát, kůň není na rychlou jízdu, jsi jen mlád a nevidíš to!“ Odpovídá synkovi otec. „Ale tati, to jsou jen řeči, ty nevidíš, kůň je dobrý s ním můžeme ještě někam dojet, někam dál, kam ty nechceš!“ Synek už zvedá na otce hlas: “Tati! Jestli mi toho koně nepředáš, tak …“ synek přitvrdil. Hledí ve svých 19letech na svého „starého“ otce tvrdým pohledem, až hrozebně vypadajícím. Otec přesto trvá dál na svém. Ví, že má jiného koně, než si synek představuje, jenže to synek nevidí. Chce sesadit otce z koně a sám na něm uhánět kamsi vpřed, kam otec zřejmě nemá zájem. „Tak otče! Naposledy! Dáš mi toho koně nebo?“, pokračuje už zlostně synek: “ si piš, že jsme spolu skončili! Buď mi ho dáš nebo odejdu!“ Tím postavil otce před rezolutní rozhodnutí. Vlastně to bylo: “Buď bude po mém a zůstanu nebo bude po mém odejdu!“ Pro otce to znamená, že nemá „žádný“ výběr. Co teď? Synka i koně nechce ztratit, ví však, že živobytí mu nese kůň a co když má synek nemá pravdu, co pak?

Je otci, dnes jak před tisíci lety, jak se rozhodne, jak dokáže přivést syna na správnou cestu. Jak zvrátit slova, která nevěstí nic dobrého? Otec ví, že koně má jen jednoho a pokud jej předá a přijde o něj, ztratí nejen svoji možnost živobytí, ale vše, co má. Hlavou mu letí, kdy děti za rodiče převezmou moc hnáni zisku chtěním, ale jen málo dojelo k cíli, ve více případech kůň dřív padl. Pak padla celá rodina. Přesto jde pro rodiče vždy o těžké rozhodnutí, jde přece o vlastní krev, jak neztratit rodičovskou tvář, pak živobytí a nakonec dítě? Jak synka přesvědčit, že spolu dokáží víc? A pokud jeden druhého ztratí, už se k sobě nenavrátí. Otec to ví, a co synek? Otec ví, že už král Šalamoun řešil tuto záležitost, když četl epizodu, kde král odpovídá rodičům, kteří přišli o radu, že jejich děti je vyhání z jejich domu, že jsou staří a ať jim uvolní místo … vzpomíná co jim Šalamoun odpověděl:

“ Zde je každá rada těžká, protože odsud není východisko. Mladí neznají, co známe my, oni si jen myslí, navíc si myslí, že mají jen oni pravdu, oni ještě neví! A v tom je problém. Vy jste v situaci, kdy se oni vydávají na cestu, kde jsou překážky, které chtějí překonat a dnes, bohužel,  jste tou překážkou Vy!“

„Šalamoune, ale tys moudrý, určitě znáš pomocnou radu, přece nás vlastní krev nevyžene z domu?“ oponují rodiče.

„Vše je v jejich citech a záleží, jaké city vůči vám v nich jsou. Jak jste je vychovali, takoví jsou.“ Chtěli jste ctižádostivé, jsou tací. Chtěli jste je samostatné, jsou takoví. Chtěli jste, aby byli vždy první, aby byli nejlepší, aby byli dobří?

„ Ano jistěže jsme chtěli, kteří rodičové by tohle nechtěli“ přikyvují oba.

:“A také jste chtěli, aby byli takoví, jaké jsou dnes?“ ptá se král Šalamoun.

„Ne!“, zvolali oba rodičové současně,“ Probůh, takhle jsme je nevychovávali, chtěli jsme pro ně to nejlepší!“

„Víte“, pokračoval Šalamoun:“, že už v roce a půl jsou děti samostatného rozhodnutí? No a už zde záleží, jak zapůsobíte.“ Rodiče hledí na krále překvapeně. „ No, když začneme chodit, chodíme na jinou stranu než rodiče, bylo to tak i u vás, ne?“ ptá se král. Rodiče souhlasně kývají. „A víte kolikrát oni chtěli něco jiného, než jste chtěli vy?“ pokračuje král. „Kdy chtěli jiný svetr, jiné kamarády, jiné dary, vždy něco jiného, než jste jim dali vy. Vy jste chtěli v jejich očích až moc opaků. Vždy jste nejlépe věděli, co je pro ně nejlepší?  No a teď je ta chvíle, kdy musíte pochopit, že jste je špatně učili znát, proč vaše rozhodnutí byla mnohdy obrácená, než oni chtěli. A pokud je člověk vystaven neustálým obraceným požadavkům, bez řádného vysvětlení, je pak vzdorovitý. Brání se. Jako když málo chválíte nebo vůbec!“ Neustálým záporem se ničí nitro.“

„Ale králi, jejich jednání byla zcela bezmyšlenkovitá, vždyť byli malí!“ oponují rodiče.

„ Ano, i teď to ještě nejsou myšlenková rozhodnutí. Řekl jsem už zde, že oni si myslí, ale neví. A tady není rady, buď vás mají rádi a vysvětlení jim opět postačí nebo nastane opak, vysvětlení nepostačí. Oni věří svému přesvědčení, a vy budete jimi vyděděni. Doslova se stanete jejich nepřáteli, se kterými oni budou bojovat, ať zlými slovy nebo činy. A může nastat i životní odloučení. Oni půjdou dál svojí cestou života, vy také a společnou cestu už nenajdete. Oni si najdou svou, kde vy nebudete. Budou zhrzeni, že jste jim jen ubližovali“ „Běžte a řekněte jim, aby odpojili z rozhodnutí mozek a dali na cit. Cit k vám samotným, a tím je řečeno vše, víc nemohu. Musíte je vyhnat pokud s vámi nechtějí být musí odejít. Dům je váš, oni si musí postavit svůj, ne že přijdou k hotovému. Věřte, že pochopí víc až budou sami rodiče. Láska k vám je to, co mají děti získat, i pro společné bytí ve chvílích, kdy budete staří a oni vám vrátí co v mládí dostali. Ovšem, ne vždy to platí. Pro slepé, nemám radu, kam mají jít.“ Odpověděl Šalamoun.

Autor: Jaromír Veverka | středa 7.4.2021 21:44 | karma článku: 10,52 | přečteno: 201x
  • Další články autora

Jaromír Veverka

Neteče nám náhodou do bot? Inflace, Ekologie, Zelený úděl, El. energie. Není toho už moc?

Málokdy a málokdo dnes věnuje poznávání okolí takovou péči, jako naši předkové, byť se zdá, že jsme dnes dál než kdykoli před. Oni totiž věděli co my dnes nevíme. Hledáme v Googlu a pohled na mraky nám už nic neříká, atd. atd.

31.12.2021 v 7:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Znásilnění "národa" nad kůží ... jsem pro všemi deseti ... já na to mám.

Muži vs. ženy, Janeček vs. kultura, soudci vs. obžalované! Kdo je tu vlastně znásilňován? Kdo za co může? A kdo to kdy pochopí?

30.11.2021 v 8:08 | Karma: 4,59 | Přečteno: 137x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Praha 22.2. 2022 - "A s krizí přišly slzy"

Je 23.2. 2022 ve všech českých denících na prvních stranách je obrovský nápis: „Apokalypsa v ČR, kterou kdysi předpověděl Gen. A.Š., se včera roztočila na plné obrátky. Pojďme si projít včerejší smrtící den v našich ulicích.“

12.11.2021 v 9:09 | Karma: 18,25 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Chcete vědět co znamená datum 22.2.2022? Že by ekonomickou krizi?

Poznáváte tento dotaz? "Co je nejhorší pro naše hospodářství?" Ano, to nám bylo předkládáno, když jsem byl mlád. Odpověď tenkrát byla: "9madelinek a jeden ekonom." A odpověď dnes po 50letech: "9ekonomů a jedna mandelinka"

6.11.2021 v 7:59 | Karma: 20,10 | Přečteno: 5293x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Veverka

Česká ÚVN versus USA Capitol aneb je cenzura dobrý nástroj demokracie?

Známe všichni pořad p. Jílkové, kde si můžete napsat co chcete, říkat i "skoro" co chcete, ale nic se v zemi nezmění, dokud se nezvedne lid, který si bude muset proklestit k pravdě spravedlivou cestu jako my v r. 98!

15.10.2021 v 20:58 | Karma: 13,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1050x
aktuální společenská dění aneb zdá se vám, že je vše v (ne)pořádku? Možná chceme od života víc, než mu sami dáváme.

Seznam rubrik