Rady a proroctví krále Šalamouna IV.

15. 04. 2021 8:00:00
Rozhodování o vině a trestu, po staletí diskutovatelné téma, které bude navždy součástí lidských životů, protože člověk hřeší a hřešit bude.... viz Římský trestní zákoník....

„Vážení povstaňte a vyslechněte rozsudek Jménem Republiky.“

„Vzhledem k vaší trestní činnosti, která je mimo rozsah trestně-právní odpovědnosti zákonů České republiky nelze v tomto případě vynést rozsudek a tímto se osvobozujete. Jste volní.“

Že jste tento osvobozující výrok od soudce ještě neslyšeli? Někteří ale ano. Pro nás si stačí připomenout kauzy, kde byly použity za důkazy telefonní hovory, které se nakonec ukázaly jako nepoužitelné vzhledem k tomu, že byly použity tzv. protiprávně. Došlo k osvobozujícímu rozsudku těch, kteří „vesele“ páchali trestní činnost a aby při jejich dopadení, byli následně osvobozeni. Ale vždyť „Oni“ jen kradli, lobovali, kuli pikle, prodávali kiosky, prostě dělali něco, co je v rozporu s morálkou. Použili vlastní funkci ke svému zbohatnutí či napomáhání ke zbohatnutí druhých, prostě evidentní lumpárny a i když je Policie chytila přímo při činu, tak nebyla schopna vinu následně prokázat příslušnými důkazy. Soudce je „musel“ na základě neprůkaznosti důkazů, osvobodit.

Ale tohle nás dnes nezajímá. Nás zajímá, že podle trestního zákona § 130 popř. § 226 popř. jiného § lze dotyčného odsoudit, je to tak, že? Jenže jak vidíme § je v tr. Zk. spousta něco přes 3000! Je tam popsáno skoro vše, co člověk může v dnešním světě "napáchat." A když to tam není, připíše se tam napříště, ale než se doplní, tak je tento trestný čin nepotrestatelný. Tak to v dnešním soudnictví chodí. Pokud přečin není v tr.zk, tak prostě neexistuje, ale co spravedlnost a poškození? A tady je zakopaný pes. Tahle společnost je už v takovém tažení, že mnohdy vyhrává „lump“, protože soudce nemá na jeho čin žádný §. V našem světě to znamená, že lumpa prostě osvobodí a lump tu žije s námi vesele dál s nekale získaným majetkem, se zvýhodněním, úplatkem a bůh ví čím ještě. Našich 3000 § na lumpy nestačí. Nevynesený trest, není-li v tr. Zk. poškozeným nepomůže, nevrátí jim čest, majetek a jsou v zoufalé situaci co dál? Tak zvyšujeme napětí ve společnosti tím, že tu běhají stovky lumpů. A lidé se nenávidí, jsou plní hořkosti a zlosti. Přitom od nenávisti k válčícím lidem už pak není tak daleko.

Ptám se proč by nemohl dál platit trestní Římský zákon, nebo Činský soudnický kodex, či dokonce Šalamounova rozhodnutí? O čem tu hovořím? Pro neznalé doplním. Jdu-li časem zpět, narazím na Římský tr. Zk., kde se v počátku uvádí věta tohoto významu:

„Bude-li zjištěno, či prokázáno, že „lump“ jednal s opravdovým zájmem poškodit druhou osobu, pak je za svůj čin odpovědný, a bude odsouzen v rozsahu tohoto přečinu.“ Ano, čtete dobře. Bude za svůj čin odpovědný! A bylo na posouzení soudce a několika $ tehdejšího římského tr.zk kolik "lump" vyfasoval. Nyní se přesuňme na dálný východ. V Číně soudili v jednotlivých územních celcích zvolení a vybraní soudci, kteří dostali při svém jmenování určitou příručku, kde byly obsaženy podobné terminologické úvahy o trestech, podobenství a následně již i o výších trestů. Avšak, co bylo podstatné, byl fakt, že bylo na jejich „morální“ vůli, jak se tr.zk. řídili, dokonce mohli posoudit rozsah nekalého jednání, které ještě nebylo zapsáno, aby mohli vynést spravedlivý rozsudek. A věřte, že jej na vynesli, bez ohledu na to, zda byl čin popsán. Zajímavé podobenství, že? / Dále vezměte v potaz podobenství od dob Čingischána, ruských gubernií až k moderní USA demokracii, kde soudí jak na běžícím pásu./

Ve státě Judském, za panování krále Šalamouna, také žádný tr. Zk nebyl. A přec stát fungoval. Rozhodoval král a jím jmenovaní soudci. A i zde bylo jasné, že soudce měl posoudit a odsoudit „lumpa“ ze jeho čin, ač k tomu neměl příslušný § či příslušnou „kuchařku“ ze které by mohl příslušný čin ohodnotit. Pokud se prokázala „lumpova“ vina či úmysl a jestliže „lump“ evidentně ublížil, či měl v úmyslu, pak byl potrestán. Bylo jen na soudci, aby rozhodnul o výši trestu. V tomto principu jsou tyto tři linie soudcovství v podstatě stejné. Bylo opravdu na soudcovo rozhodnutí, že viník bude potrestán. A tj. ten okamžik který nás odsunul z linie lidskosti do linie nemorálnosti a následně nenávisti. Lumpové si tu chodí vesele po světě, a jsou čistí! A to jen proto, že nemáme příslušný $. Proto dnes soudce nemůže na podkladě „jistých“ důkazů dotyčné viníky odsoudit. Nemá paragraf.

Soudce dnes není soudce, je to člověk, co nepoužívá svoji hlavu, jen vaří z tr. Zk. dané země a napaří vám tolik co mu radí kniha, ale nefunguje celý svět dnes takto? Smutné, že? Co hůř, tuto práci už vyko-návají lidé, kteří neoplývají vysokou morálkou, nejsou ani tak chytří, věřte mi. Nemají logiku k věci. Jsou to tzv. memoranti, co se dokáží nabiflovat zákony a pak jdou a soudcují. Strašné i smutné. Došli jsme do cíle zániku?

Dodávám, že zde pomíjím: že se někdy spleteme a odsoudíme jednou za čas nespravedlivě, že ne všichni soudci jsou memoranti, ale jsou svázaní systémem, že všechny ujmy nejsou prokazatelně újmami a že se prostě mineme posouzením v úsudku, ale pokud by systém soudů dosáhnul na fakt, že budou odsouzeni vždy všichni lumpové za své činy, pak by lidé systému věřili a na světě by bylo míň nespravedlnosti, či aspoň mělo být. Neopomíjím však nelidství v rozsahu špatných rozhodnutí, nadržování, lobistiku, kamarádství, úplatkářství, prostě i zde byli, jsou a budou neřestní soudci.

A co Šalamoun? Víme, že rozhodoval, hlavou! K rozsudku mu stačilo, že se obviněnému prokázala vina, a na to mnohdy musel přijít sám, beze svědků, pouze úsudkem. Dnes máme kamery, odposlou-chávací zařízení, průkazní důkazy a stejně tu syčáci vyhrají, tak co teď dál? On by určitě řekl: “ Vráťte se Římskému právu, myslím k první větě. Trest musí být vynesen vždy, když dojde k újmě. Chcete ještě něco víc?“

Autor: Jaromír Veverka | čtvrtek 15.4.2021 8:00 | karma článku: 10.03 | přečteno: 178x

Další články blogera

Jaromír Veverka

Neteče nám náhodou do bot? Inflace, Ekologie, Zelený úděl, El. energie. Není toho už moc?

Málokdy a málokdo dnes věnuje poznávání okolí takovou péči, jako naši předkové, byť se zdá, že jsme dnes dál než kdykoli před. Oni totiž věděli co my dnes nevíme. Hledáme v Googlu a pohled na mraky nám už nic neříká, atd. atd.

31.12.2021 v 7:59 | Karma článku: 25.36 | Přečteno: 503 | Diskuse

Jaromír Veverka

Znásilnění "národa" nad kůží ... jsem pro všemi deseti ... já na to mám.

Muži vs. ženy, Janeček vs. kultura, soudci vs. obžalované! Kdo je tu vlastně znásilňován? Kdo za co může? A kdo to kdy pochopí?

30.11.2021 v 8:08 | Karma článku: 4.59 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jaromír Veverka

Praha 22.2. 2022 - "A s krizí přišly slzy"

Je 23.2. 2022 ve všech českých denících na prvních stranách je obrovský nápis: „Apokalypsa v ČR, kterou kdysi předpověděl Gen. A.Š., se včera roztočila na plné obrátky. Pojďme si projít včerejší smrtící den v našich ulicích.“

12.11.2021 v 9:09 | Karma článku: 18.25 | Přečteno: 602 | Diskuse

Jaromír Veverka

Chcete vědět co znamená datum 22.2.2022? Že by ekonomickou krizi?

Poznáváte tento dotaz? "Co je nejhorší pro naše hospodářství?" Ano, to nám bylo předkládáno, když jsem byl mlád. Odpověď tenkrát byla: "9madelinek a jeden ekonom." A odpověď dnes po 50letech: "9ekonomů a jedna mandelinka"

6.11.2021 v 7:59 | Karma článku: 20.10 | Přečteno: 5293 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.03 | Přečteno: 387 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1397 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 245 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 188 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 252 | Diskuse
Počet článků 49 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1050

aktuální společenská dění aneb zdá se vám, že je vše v (ne)pořádku? Možná chceme od života víc, než mu sami dáváme.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...