Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nerada krále Šalamouna

Tornádo! Že vždy Vás musí probudit neštěstí, to je váš cíl? Neměli byste přemýšlet a konat lépe dřív? 

„Králi náš moudrý, přišli jsme tě požádat o radu, stromy nám usychají, tráva přestává růst a veškeré zasazené plody uschnuly. Půjde-li to takhle dál nastane sucho a nezbude nám nic než bída a hlad.

Mí milí, myslím, že vám už žádnou radu dát dnes nemohu. Neposlechli jste mých rad dříve a neučinili kroky, které jsem vám nabízel, proto teď sklízíte plody své práce. Namísto, abyste šli spolu s přírodou, šli jste proti ní. A teď vás ona za to trestá. Tohle není trest boží, ale lidská činnost, která zavinila, co na vás přišlo a co se vám nyní děje. Vzpouzeli jste se, chtěli jste být chytřejší než ona, mysleli jste si, že když uděláte, co jste udělali, že je v pořádku a že ona to unese, že?

Pozoroval jsem vaši činnost zpovzdálí, vaše pohazování PET lahví do příkopů, vaše zbytečné kácení stromů, rovnání koryt řek, rozjeli jste až příliš rychlou výrobu věcí, které ani nepotřebujete jen vám vznikají emise, které vás dusí a dusí i tuto zemi. V létě přitápíte klimatizacemi a do veder léta tím přitápíte dalšími kotli.

Nedivte se, že na vás příroda posílá tornáda, která vám ničí obydlí. Ona se brání. Je mrzuté a smutné, že tato pohroma postihne skoro vždy „nevinné“ a viníci jsou z obliga. Ostatní pak musí pomáhat a dělat vše proto, aby odčinili tyto následky. Bude vás to stát spoustu úsilí i peněz, a co hůř, že to budete navracet do stejného ducha. Vůbec si z toho nevezmete ponaučení. Ale řekněme si proč? Proč jste v takové situaci.

Jste v ní, protože jste zpychli, nemáte kontrolu nad svou činností, nemáte systém ochrany a obrany pro přírodu. Podívejte se jak zacházíte s odpady? Za městy už jich máte hory! A kde vidím, že byste vymysleli, jak předejít vzniku takovému množství. Jediné, co umíte je jejich spalování a to ne pár kousků, ale hromady. A poté se divíte, že máte nedýchatelná města.

Že nemáte vodu? A proč jste mne neposlechli, když jsem vám radil vytvořte kaskády na potocích, zachovejte meandrování potoků a řek, nikoli vydrancování půdy s podzemním meliorování s odvodem vody. Kde máte nějaké zásobníky při odtoku z hor, kde zadržujete vodu. Kolik z vás mi smetlo ze stolu výstavbu přehrady k zajištění vody. Z dvaceti míst jsem dostal 20 záporných odpovědí, že váš kraj není na stavbu vhodný. I zde se teď divíte?

No a teď když vám vysychá země nemáte ani čím zalévat. Co hůř nad naší zemí stoupá teplotní sloup, který tak unese velké množství vody, která pak prudce padá na naše obydlí a půdu a tvoří povodně a voda opět rychle mizí, bohužel ničí co jste si pracně zasadili a co jste postavili. Tohle teplo ovšem působí negativně právě i při příchodu fronty, kdy ve vzduchu proud rychlého větru roztočí vír a pokud nezůstane jen v nebi, ale sesune se až na zem a vznikne ničivé tornádo. A že se objevilo tam, kde jste jej nečekali, pak věřte, že nebude poslední. Tato země je obklopena horami a její pláně začínají být suché a vytváří nad půdou teplotní sloup. Přijdou další tornáda, to je vše.

No, myslím, že vám teď už moc neporadím, jen znám následky. Vy se nechcete vrátit k přírodě, vy dál budete chtít opět stavět domy, topit klimatizacemi, tvořit odpady, jezdit na umělém sněhu i večer, kdy má zvěř spát, vy vůbec děláte spousty věcí, co příroda nevytvořila, vy příliš koukáte na svůj prospěch a vše přepočítáváte na množství peněz. Nevěřte, že to teď chcete zlepšit. Oteplujete tuto planetu a je vám to všem jedno. Ledy vám tají před očima a vy to nevidíte.

Staráte se jen o své zahrádky, a zahrada „ZEMĚ“ vám nic neříká. Koukáte buď závistivě k sousedovi, či se hašteříte pro hlouposti, a při této nenávisti zapomínáte, že země nezná hranice, to jen vy je tvoříte. Ono „spojme své síly“ vám nic neříká. Každý bojujete jen za své zahrádky a nevidíte, že ničíte společný svět.

Toto mé sdělení je má poslední rada k vám, a záleží na vás, jestli si z mých slov do budoucna vezmete ponaučení či nikoli. To vaše, že jedno tělo nic nezmůže, nic nedokáže, je kapkou v moři, proč „vy jedinec“ musíte začít, když ten druhý ničí! Jste sice kapkou, ale na zemi je už nakapáno i dost těchto kapek, a to také už znamená, že namísto dobrého, je to spíše už velká ničivá síla. Spějete k válce, ani to nevnímáte, jste zahleděni pouze do sebe a druzí vám překáží. Běžte a přemýšlejte, co vlastně chcete dál….    

Autor: Jaromír Veverka | sobota 26.6.2021 7:48 | karma článku: 6,24 | přečteno: 148x
  • Další články autora

Jaromír Veverka

Neteče nám náhodou do bot? Inflace, Ekologie, Zelený úděl, El. energie. Není toho už moc?

Málokdy a málokdo dnes věnuje poznávání okolí takovou péči, jako naši předkové, byť se zdá, že jsme dnes dál než kdykoli před. Oni totiž věděli co my dnes nevíme. Hledáme v Googlu a pohled na mraky nám už nic neříká, atd. atd.

31.12.2021 v 7:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Znásilnění "národa" nad kůží ... jsem pro všemi deseti ... já na to mám.

Muži vs. ženy, Janeček vs. kultura, soudci vs. obžalované! Kdo je tu vlastně znásilňován? Kdo za co může? A kdo to kdy pochopí?

30.11.2021 v 8:08 | Karma: 4,59 | Přečteno: 137x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Praha 22.2. 2022 - "A s krizí přišly slzy"

Je 23.2. 2022 ve všech českých denících na prvních stranách je obrovský nápis: „Apokalypsa v ČR, kterou kdysi předpověděl Gen. A.Š., se včera roztočila na plné obrátky. Pojďme si projít včerejší smrtící den v našich ulicích.“

12.11.2021 v 9:09 | Karma: 18,25 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Chcete vědět co znamená datum 22.2.2022? Že by ekonomickou krizi?

Poznáváte tento dotaz? "Co je nejhorší pro naše hospodářství?" Ano, to nám bylo předkládáno, když jsem byl mlád. Odpověď tenkrát byla: "9madelinek a jeden ekonom." A odpověď dnes po 50letech: "9ekonomů a jedna mandelinka"

6.11.2021 v 7:59 | Karma: 20,10 | Přečteno: 5293x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Veverka

Česká ÚVN versus USA Capitol aneb je cenzura dobrý nástroj demokracie?

Známe všichni pořad p. Jílkové, kde si můžete napsat co chcete, říkat i "skoro" co chcete, ale nic se v zemi nezmění, dokud se nezvedne lid, který si bude muset proklestit k pravdě spravedlivou cestu jako my v r. 98!

15.10.2021 v 20:58 | Karma: 13,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1050x
aktuální společenská dění aneb zdá se vám, že je vše v (ne)pořádku? Možná chceme od života víc, než mu sami dáváme.

Seznam rubrik