Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec lidstva v Evropě?

Všeho moc škodí, říkávala má matka. "Zisk je zlo", tvrdí nápis na řeckém chrámu. Emoce plodí nemoce. Jsme opravdu na hraně propasti? Nebo jak se lidově říká:" Udělali jsme mohutný krok vpřed!"

Již před lety jsem napsal blog, že mít moc peněz není moc dobré. Prosím, chci zde jen zkonstatovat a shrnovat jen fakta a následně předložit čtenářům k posouzení, nikoli k nevraživosti mezi chudými a bohatými.

Vidíme všichni co se děje v Británii, nejsou lidi na  práci, není PHM, nejsou potraviny ač na polích se válí to či ono... ale ať chceme si to přiznat stejné je to v SRN a ba i u nás. Odpověď je velice snadná, začalo v celém měřítku a v celé Evropě platit tzv. "Paretovo pravidlo 80/20", viz wikipedie.  

Takže bych to viděl, že 80% pracujících lidí dnes vlastní dost peněz, a ač sice do práce ještě chodí, mnoho práce neudělají. Tím to také ale znamená, že jich 20% již do práce vůbec nechodí! A tím netvoří žádné hodnoty, jen utrácí co mají na účtech, protože vydělávají dost "fiktivních peněz." Zde předpokládám, že i u podnikatelů platí také 80/20, kde 20% podnikatelů už vůbec nepracuje, pouze 80% ač statistiky říkají, že máme 100% podnikatelů.

Tak proč je Evropa tak náhle zasažena tímto faktorem?

Už při prvním náhledu proč je Evropa v tomto stavu je zřejmě fakt, a to při použití Paretova pravidla "Zapojení pracovních sil na práci", je "dle mě", že pracujících je již jen 20% a ti 80%ní závaží už asi dnes  neutáhnou. A to ať stát zvyšuje daně jak chce vysoko. A dokud budou sociální dávky státu dostatečně vysoké, pár nepracujících stát přece uživí, dotace na bydlení, stravu a ošacení jsou dostatečné i pro 4čelnou rodinu, která když se uskromní, nemusí "jeden" chodit do práce. Výčet co táhne stát je dlouhý, že lidé vydělávají neskutečné peníze je pravdou, protože nestíhají je utratit, svědčí to o výkaz ČNB o úsporách, a vidíme další aspekty vedoucí k tomu, že "spousta" lidí už nemusí tolik dělat, dělá-li vůbec. Prostě nechtějí! Jsou zaměstnaní, ale nepracují. Navíc zde nemluvím o produktivitě práce, kde též je funkčnost 80/20, a bohužel v Čechách je to jen 66/34! Já dnes píši o rozprostřenosti pracovní síly z pohledu oborovosti a jejich využitelnost z pohledu potřeb nás lidí. Ono nás možná pracuje 80%, jenže 60% pracuje v oborech, které již nenesou úrodu pro funkčnost či zabezpečení lidí k normálním potřebám. Není dost řidičů? Ale v "kol-centrech" jich je mraky. Není dost sběračů jablek? Ale v "akcionářů" je opět mraky. Není dost pekařů, kominíků, doktorů atd. ale je dost těch, kteří prodávají "jen suché z nosu!" Přibývá důchodců? A nepomáhá ani pozdější odchodné? Tak tj. konec, není-liž pravda?

Prostě všichni co pracují, sice pracují, protože se v jejich činnosti "nějaké" peníze točí, jenže užitek pro společnost je nula! Či spíše, abych byl přesný a pravdivější je to cca 20% užitku. Ale to 100% populace neuživí! A zde neplatí pravidlo 80/20, tady je 100% co chtějí jíst, spát, mít domov, nábytek, jezdit na dovolenou... EB tiskne eura o 106 jak píše Ing. Šichtařová, ale skutek utek. Peníze nejsou, kde jsou, když lidi co je za práci mají dostat je nemají! Vždy uvíznou někde v nějaké neproduktivní sféře a ty se světe dnes div. 

A pokud se bude točit dost peněz v těchto činnostech pak bude pořád zle. Pokud nezačne pracovat opět 80% lidí správným směrem a aspoň na 90% pak budeme v této situaci, kdy nikde nic není, ještě hodně dlouho nebude. Myslím tak dlouho, dokud budeme mít peníze na účtu a mysleje si, že nás peníze spasí tak to může trvat dokud to nekrachne úplně. Jak říkává jedno pravidlo:" Peněz se ještě nikdo nenajedl, ale za ně ano!" Jenže za ně je nutno něco koupit. Je za ně teď vlastně co koupit? Vlastnit peníze je něco co má mít charakter hodnoty od udělané práce, nikoli vydělat peníze nicneděláním, dát pár korun na akciový trh a čekat na zhodnocení, a když se sypou dividendy, proč bych něco dělal. 

Možná nechci zabřednout do ekonomických pravidel ve smyslu: "Kde se berou peníze, kdo je tiskne, proč jich je tu a tam hodně, jak to či ono je možné?" Je to opravdu jednoduché a je to podle řeckého pravidla: "Zisk je zlo." Jde-li do hloubky, pochopíme, že pokud budou mít všichni peníze a nikdo nebude nic dělat proto, abychom se najedli, dojeli do práce, měli z čeho postavit dům, pak nesmí 80% obyvatelstva sedět doma, točit své peníze kdesi, kde pšenka kvete. A hle ona nekvete! Jo to asi tím, že pšenka opravdu nekvete....a protože jen zraje, tak ji asi nikdo nechce kácet? 

Tak až se najdou ti co nemají peníze a budou se chtít najíst, obléknout, kde mít bydlet, a pakliže se odhodlají pokosit zralou pšenici, pak se začne pomalu dařit, neboť ještě posečením chleba nevzniknul. Takže pokud někdo udělá chleba, někdo jej dopraví do prodejny, a bude-li kdo, kdo bude opět prodávat pak jsme ve správném koloběhu peněz a tím i pokračování života. Což v této době začínám postrádat.

Vysokým zdražením se učiní akorát fakt, že se nají jen 20% populace co na to bude mít a ostatní vyvolají soc. nepokoje. Nebo si myslíte, že to bude jinak? Nebo, že by se bohatí o chléb rozdělili?

Nebo to vše bude jinak? Co vy na to?

 

 

 

 

 

Autor: Jaromír Veverka | neděle 3.10.2021 8:00 | karma článku: 14,89 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Jaromír Veverka

Neteče nám náhodou do bot? Inflace, Ekologie, Zelený úděl, El. energie. Není toho už moc?

Málokdy a málokdo dnes věnuje poznávání okolí takovou péči, jako naši předkové, byť se zdá, že jsme dnes dál než kdykoli před. Oni totiž věděli co my dnes nevíme. Hledáme v Googlu a pohled na mraky nám už nic neříká, atd. atd.

31.12.2021 v 7:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Znásilnění "národa" nad kůží ... jsem pro všemi deseti ... já na to mám.

Muži vs. ženy, Janeček vs. kultura, soudci vs. obžalované! Kdo je tu vlastně znásilňován? Kdo za co může? A kdo to kdy pochopí?

30.11.2021 v 8:08 | Karma: 4,59 | Přečteno: 137x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Praha 22.2. 2022 - "A s krizí přišly slzy"

Je 23.2. 2022 ve všech českých denících na prvních stranách je obrovský nápis: „Apokalypsa v ČR, kterou kdysi předpověděl Gen. A.Š., se včera roztočila na plné obrátky. Pojďme si projít včerejší smrtící den v našich ulicích.“

12.11.2021 v 9:09 | Karma: 18,25 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Chcete vědět co znamená datum 22.2.2022? Že by ekonomickou krizi?

Poznáváte tento dotaz? "Co je nejhorší pro naše hospodářství?" Ano, to nám bylo předkládáno, když jsem byl mlád. Odpověď tenkrát byla: "9madelinek a jeden ekonom." A odpověď dnes po 50letech: "9ekonomů a jedna mandelinka"

6.11.2021 v 7:59 | Karma: 20,10 | Přečteno: 5293x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Veverka

Česká ÚVN versus USA Capitol aneb je cenzura dobrý nástroj demokracie?

Známe všichni pořad p. Jílkové, kde si můžete napsat co chcete, říkat i "skoro" co chcete, ale nic se v zemi nezmění, dokud se nezvedne lid, který si bude muset proklestit k pravdě spravedlivou cestu jako my v r. 98!

15.10.2021 v 20:58 | Karma: 13,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1050x
aktuální společenská dění aneb zdá se vám, že je vše v (ne)pořádku? Možná chceme od života víc, než mu sami dáváme.

Seznam rubrik