Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec Čechů v Čechách .... aneb usmrtí nás ekonomika?

Pokud jste čekali od ČNB přírůstek 500 basických bodů, pak jste byli určitě zklamáni, ale nebojte ono k tomu stejně v součtu za půl roku dojde .... a může být i hůř? No, pak věřte, bude!

To, že ekonomové jsou odtrženi od života je jasné už několik desetiletí, hlídají inflaci, a přitom nechávají růst cen na jiných faktorech, které nesledují, buďto hlavně, že firmy a lidé mají "velký" zisk nebo povinně budeme přidávat 3% na zboží a práci, ať ceny hlavně nestojí a jde nám DPH, že? Ale, že by mohli ceny stát několik let? Co by se stalo? Nic! Vůbec nic. Jenže to nejde ekonomům pod vousy. 

Jsem ekonom-amatér, ale co kdybychom se vybodli na HDP a zkusili vzorec: Příjem peněz mínus výdej peněz a zůstatek peněz, čili úspory. / A to platí pro lidi, firmy, státy a vůbec! / Přejdu rovnou k úspoře peněz. Př.1. Máme-li určitý objem pohybu peněz za měsíc v nákladech, a zbývá nám ještě něco k ušetření, pak je to OK. Jenže, co když nám zbývá k úsporám 100% navíc? Co 100%, i 200% i 500%! Co s těmi penězi jednou bude. Kupní síla za zboží začíná mít povážlivé trhliny. Zjednodušeně, prostě jednou dojde k tomu, že se utrhne řetěz, přijedou USA obchodníci vykoupí na starém kontinentě veškerý stavební materiál a hned tu máme "bublinu" na kterou nejsme připraveni. Všichni máme peníze, ale není co koupit. Nebo lze, ale ceny šly nahoru, výrobci, prodejci zvedají ceny na co ještě zbylo a kdo má dost peněz utrácí popř. licituje s tím kdo chce to či ono! A ceny za materiály letí nahoru rychlostí blesku. Totéž platí i o cenách za práce, za energie, za PHM, prostě vše. Nevěříte? 

Nikdo, ani mistři ekonomie na tento fakt nejsou připraveni a dokonce je tato situace "zaskočila!" / Pozor nehovořím zde o limitu tvorby zisku!/ Předpokládám, že by toto měli vycítit, když ČNB zveřejní kolik má obyvatelstvo ušetřeno! A pokud už nelze tento objem utratit, protože všichni mají tolik peněz, že je problém cokoli koupit i za draho, pak se řítíme do finiše, kdy si my češi v čechách užijeme zdražování všeho na co se člověk jen podívá. Nevěříte? Je bohužel nutné, a to platí pro ekonomy, že je nutno mít tolik peněz v oběhu, aby byla stále zabezpečena kupní síla vs. peníze co jsou v oběhu. Pak si "snad" mohou udržet tu svoji sledovanou inflaci na 2% ... Jenže to by nebylo ono, to by nebyli milionáři, miliardáři co by táhli ekonomiku a to je přece zapotřebí. S tím nelze jinak než souhlasit, jenže všeho moc škodí, něco jiného je mít mrtvé peníze na mrtvých účtech a něco jiného je s nimi dělat hodnoty.  Pokud zrovna to nejsou banky, které vydělávají na faktu, že začali strhávat z obratu tržby obchodníkům peníze a co na to obchodníci? Pokud to nejsou výrobci co dostanou daňové prázdniny a když jim teče do bot, "státe pomoz nám!" Pokud to nejsou ti co utekli do daňových rájů..., prostě všichni ti, kteří vydělávají ony miliardy zadarmo, nikoli za práci, a pak s nimi udělají co se teď děje. To není práce prostých, ale výdělečných! Či spíše jen zisku-chtivých? I když ono to také není tak jisté. Stačí si vzpomenout na p.Babiše a zrušení SHM, anebo na p. Středulu, který na jedné straně přidává min. 10,6% a zároveň kritizuje, že stát navyšuje dluh. 

Nechci, aby banky půjčovali, když mají miliardy zisku, peníze zadarmo, nechci jen, aby se dělo co se děje! Jsme již za hranicí normálního kapitalismu, který roztočil kola ekonomických kritérií, ve kterých se ani oni sami již nevyznají, ač na to stačí "zdravý rozum." Víte, všichni známe pojem šikana, že? A jak to souvísí? Úzce. Pokud něco přeženeme a činíme tak potichu, nemůžeme se divit, že je dlouho klid, dokud nedojde ke zničení objektu do kterého se opíráme. A já mám pocit, že ničíme Česko tím, že neumíme zdravou ekonomiku. Divíme se, že Čína reguluje a hledá směr jak to udělat líp, a co my? Jdeme dál cestou, kde nás vedou poloslepí až nevidomí, a nechceme si připustit, že oni se snaží a proto jsou vpředu, bez ohledu na zřízení, zatímco my klesáme a klesáme ....       

Stačí se podívat na šetření otrávené Bečvy, hledáme otrávenou vodu, a přitom viníkovi ve skladě chybí 200ltirů kyanidu, a stačí vletět do fabriky a mrknout na spotřebu výroby, a hle, jak to, že ti něco chybí, co máš mít skladem? Copak tohle je nějaký problém? Ano, u nás je!

A myslíte si, že to tu končí s Bohemia Energii, myslím, že to je začátek až to padne, bohužel to padne na hlavy těch co moc či žádné úspory nemají. 

Autor: Jaromír Veverka | čtvrtek 14.10.2021 21:45 | karma článku: 12,10 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Jaromír Veverka

Neteče nám náhodou do bot? Inflace, Ekologie, Zelený úděl, El. energie. Není toho už moc?

Málokdy a málokdo dnes věnuje poznávání okolí takovou péči, jako naši předkové, byť se zdá, že jsme dnes dál než kdykoli před. Oni totiž věděli co my dnes nevíme. Hledáme v Googlu a pohled na mraky nám už nic neříká, atd. atd.

31.12.2021 v 7:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Znásilnění "národa" nad kůží ... jsem pro všemi deseti ... já na to mám.

Muži vs. ženy, Janeček vs. kultura, soudci vs. obžalované! Kdo je tu vlastně znásilňován? Kdo za co může? A kdo to kdy pochopí?

30.11.2021 v 8:08 | Karma: 4,59 | Přečteno: 137x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Praha 22.2. 2022 - "A s krizí přišly slzy"

Je 23.2. 2022 ve všech českých denících na prvních stranách je obrovský nápis: „Apokalypsa v ČR, kterou kdysi předpověděl Gen. A.Š., se včera roztočila na plné obrátky. Pojďme si projít včerejší smrtící den v našich ulicích.“

12.11.2021 v 9:09 | Karma: 18,25 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Chcete vědět co znamená datum 22.2.2022? Že by ekonomickou krizi?

Poznáváte tento dotaz? "Co je nejhorší pro naše hospodářství?" Ano, to nám bylo předkládáno, když jsem byl mlád. Odpověď tenkrát byla: "9madelinek a jeden ekonom." A odpověď dnes po 50letech: "9ekonomů a jedna mandelinka"

6.11.2021 v 7:59 | Karma: 20,10 | Přečteno: 5293x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Veverka

Česká ÚVN versus USA Capitol aneb je cenzura dobrý nástroj demokracie?

Známe všichni pořad p. Jílkové, kde si můžete napsat co chcete, říkat i "skoro" co chcete, ale nic se v zemi nezmění, dokud se nezvedne lid, který si bude muset proklestit k pravdě spravedlivou cestu jako my v r. 98!

15.10.2021 v 20:58 | Karma: 13,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1050x
aktuální společenská dění aneb zdá se vám, že je vše v (ne)pořádku? Možná chceme od života víc, než mu sami dáváme.

Seznam rubrik