Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neteče nám náhodou do bot? Inflace, Ekologie, Zelený úděl, El. energie. Není toho už moc?

Málokdy a málokdo dnes věnuje poznávání okolí takovou péči, jako naši předkové, byť se zdá, že jsme dnes dál než kdykoli před. Oni totiž věděli co my dnes nevíme. Hledáme v Googlu a pohled na mraky nám už nic neříká, atd. atd.

Jsme národ, který se posledních pár let tváří zajímavě. Nad hlavou nám hoří střecha, teče nám do bot a navíc sedíme holým zadkem na rozpálené plotně, která je součástí sudu plného prachu, ale tváříme se, že se vůbec nic neděje, dokonce té situaci vůbec nevěříme, že by se vůbec něco dělo. Jsme pořád v klidu. A přitom bychom být neměli. Co nás vede k takovému klidu? Víme, že nás nemůže už nic zlého potkat? Že se nám nemůže nic stát? Ano, ale je to smutný vjem našeho žití, ačkoli život rozdává jen rány, viz Covid 19, pořád věříme, že to nic není, že bude líp. Ale nebude. Má-li nám být jasnější pak dál...

Inflace! To je téma, že? Už rok nám hrozí inflace jako Brno, ale ČNB to trvá 6měsíců než udělá první krok, za 3týdny další a je to pořád málo!? Nebo neměli dělat nic? Že by si neviditelná ruka trhu sama pomohla? Navíc všichni ekonomové přiznávají, že s tím nepočítali, nevěděli, jsou překvapeni, počkáme co se bude dít. Jinými slovy hoří nám střecha a oni polehoučku přidávají pár % namísto, aby udeřili do stolu a ochromili! Ne, hasí pomalu a čekají... A vy víte co se bude dít? No ti, co věděli již koncem loňského roku, sice věděli, ale nedostávalo se jim sluchu. Nikde?

Vznik Československa! Ano, můžeme poděkovat USA za vznik našeho státu. Jenže to byl rok 1918! A po 100letech? Jsme si jistí, že to už není dnes zase naopak? Co nejhůře, že naše rádoby "armádička" je nám v EU i v NATO už na nic. Jsme otevřeni na všechny strany! A vadí to tu někomu? Nebo jste ochotni jít bránit tuto zemi se zbraní v ruce? Za co? Za koho? Za grázly či kriminálníky? No, dejme si, jen historie by nám měla říci, kdo nás kdy podržel a kdo zradil... my jsme si totiž v posledních 1000 letech vlastním bojem nepomohli. Dokonce jsme se ani neubránili. No, myslím, že to lepší nebude...

Zelený úděl! Před lety jsme jezdili normálními auty s normální spotřebou. Pak přišly SUV vozy, větší a i s vyšší spotřebou. Celý svět přesedlal, a příroda dostala na frak. Víc se těží suroviny, víc se kouří z výfuků, více odpadu atd. Prostě nás přemluvili k lepšímu životu, tak jsme poslechli. A dnes? Hurá na elektromobily, na ekologické kotle, na solární techniku, hlavně pryč s fosílií! A jsme na to připraveni?

Ekologie! Emise? Spalování, spalování, spalování. Povolenky? A co my? Opět jsme ve vleku těch co nám kážou vodu a sami jsou na víně. Jen to musíme zaplatit. Spekulanti, spekulace a člověk zírá za co má platit a proč? No, protože vedení v EU si myslelo, že povolenky pomohou, a hle ono se to obrátilo proti nám. A kde je brzda? Přesně! Není žádná. Někdo se tu napakuje a našinec to zaplatí, a myslím, že velice krutě. Tady, žádná láska ani pravda bohužel nezvítězí. Nikdy! Možná válka na Ukrajině!?

Atom elektrárny a Zeman! Myslím, že ještě dnes můžeme poděkovat za urputilost p. Zemana při dostavbě Temelína. Kéž by mohl dostát svému slibu a dostavět další elektrárnu. Jenže jeho vztah k Rusku mu to nedovolí. Všichni plivající východním směrem si ještě dodnes neuvědomili, možná to ale ví, že plivat tímto směrem je nanic. A proč? Už se dnes ví, že ani jedna USA firma, nám elektrárnu nepostaví. Jedna to neumí a druhá je "prý" v insolvenci. No, pěkné vyhlídky, ale když jim pošleme pár miliard, třeba se rozhýbou s výrobou, dřív než jim ty prachy někdo sebere. Jen nás osud střez, že to nebude během výroby, co nám pak asi zbyde? Že by oči pro .... 

A jakou to má spojitost s našimi předky? No asi takovou, že oni věděli co si mohou max. dovolit. Oni žili své životy co jim příroda max. povolovala, žili pouze z výdobytků své práce, chovali se k přírodě rozhodně líp než my. Také neznali záporné úroky, neznali dotace, neměli miliardy a znali cenu práce a její hodnotu líp než mladí dnes. Nešli za hranice svých možností, když nebyly peníze, nestavělo se, nežilo se na dluh. A co my dnes? Nic. Chováme se, že se nic neděje. A jste si jistí, že se nic neděje? 

Odpady! No, co zde psát. Snad jen to, že se v odpadech topíme a nic nás nezastaví dál provozovat jejich výrobu. My je totiž umíme zaplatit! My na ně máme. V každém nesmyslu je něco zabaleno. A ne v jednom, mnohdy ve 2 až 3 obalech. A čím víc plastových tím líp. A nejde jen o plasty, které nám už visí na stromech a polích podél cest kudy jezdíme na své dovolené k moři, které je již plné a nejen plastů. Že by tam za chvíli končily i naše deislová auta nebo elektrobaterie? Však proč se tím trápit, my moře nemáme, že? 

2022 ? No a jsme na konci. Či spíše na začátku? Ano, jsme a nevíme co bude? Žádný z výše udaných témat nevíme jak dopadne, není křišťálová koule, ale každá nějak dopadne, některá dobře jiná špatně. Jisté je však jedno, odskáčeme to my, lidé. Normální, kteří nemají možnost nic říct do vedení země. Ukázat na možné nedostatky, by i chyby, aby se někdo poučil a zamyslel se zda řešení normálních není lepší. Asi neznáte, či málo z nás, že v Británii mají lodivodi v zákoně, že když i plavčík něco prohlásí k plavbě, měl by se Admirál nad "poznatkem nižších šarží" zamyslet, aby se předešlo zkázám!

Nu, dejme si plno ohňostrojů, kdy přivítáme Nový Rok v napětí a s očekáváním. Jen možná ti co někde způsobí již požár, budou dál, než ti co teprve na jiný požár v r. 2022 budou čekat. Hlavně se těšme, protože zatím platí, že na to peníze jsou...

 

Autor: Jaromír Veverka | pátek 31.12.2021 7:59 | karma článku: 25,49 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Jaromír Veverka

Znásilnění "národa" nad kůží ... jsem pro všemi deseti ... já na to mám.

Muži vs. ženy, Janeček vs. kultura, soudci vs. obžalované! Kdo je tu vlastně znásilňován? Kdo za co může? A kdo to kdy pochopí?

30.11.2021 v 8:08 | Karma: 4,59 | Přečteno: 137x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Praha 22.2. 2022 - "A s krizí přišly slzy"

Je 23.2. 2022 ve všech českých denících na prvních stranách je obrovský nápis: „Apokalypsa v ČR, kterou kdysi předpověděl Gen. A.Š., se včera roztočila na plné obrátky. Pojďme si projít včerejší smrtící den v našich ulicích.“

12.11.2021 v 9:09 | Karma: 18,25 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Chcete vědět co znamená datum 22.2.2022? Že by ekonomickou krizi?

Poznáváte tento dotaz? "Co je nejhorší pro naše hospodářství?" Ano, to nám bylo předkládáno, když jsem byl mlád. Odpověď tenkrát byla: "9madelinek a jeden ekonom." A odpověď dnes po 50letech: "9ekonomů a jedna mandelinka"

6.11.2021 v 7:59 | Karma: 20,10 | Přečteno: 5293x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Veverka

Česká ÚVN versus USA Capitol aneb je cenzura dobrý nástroj demokracie?

Známe všichni pořad p. Jílkové, kde si můžete napsat co chcete, říkat i "skoro" co chcete, ale nic se v zemi nezmění, dokud se nezvedne lid, který si bude muset proklestit k pravdě spravedlivou cestu jako my v r. 98!

15.10.2021 v 20:58 | Karma: 13,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost

Jaromír Veverka

Konec Čechů v Čechách .... aneb usmrtí nás ekonomika?

Pokud jste čekali od ČNB přírůstek 500 basických bodů, pak jste byli určitě zklamáni, ale nebojte ono k tomu stejně v součtu za půl roku dojde .... a může být i hůř? No, pak věřte, bude!

14.10.2021 v 21:45 | Karma: 12,10 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1050x
aktuální společenská dění aneb zdá se vám, že je vše v (ne)pořádku? Možná chceme od života víc, než mu sami dáváme.

Seznam rubrik